24.8.2013

Juhlitaan

... aina vaan ... viikko sitten oli esikoisen valajuhla ja tänään on kuopuksen synttärit - enää vuosi ja hänkin on aikuinen ... no meidän juhlissa on nykyään aina vaan samoja herkkuja (samat on vieraatkin) ... ja ohjeetkin tulevat uusintana:


Mutakakku

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 dl vahvaa kahvia
1/2 dl viskiä
150 g tummaa suklaata (Taloussuklaa käy)
250 g voita
5 dl sokeria
2 munaa
tummaa kaakaojauhetta
 
Voitele irtopohjavuoka ja jauhota se tummalla kaakaojauheella.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään.
Mittaa kahvi, viski, suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna ja sekoittele, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet.
Sekoita sokeri suklaaseokseen sähkövatkaimella. Lisää myös jauhoseos ja lopuksi munat hyvin vatkaten.
Kaada taikina vuokaan ja paista 150 asteessa n. 1 tunti ja 15 minuuttia. Varmista kakun kypsyys puutikulla.
 
Mutakakku muuttuu kosteammaksi ja paremmaksi parin päivän odotuksella.
Teen kakun yleensä torstaina jos lauantaina on tulossa vieraita ja jemmaan sen sitten jääkaappiin ja toivon ettei kukaan löydä sitä ...
 
Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoile se Vanillavaahdon ja marja(tai omena)hillon kanssa.
 
 
 
Valkosuklaa-limerahkakakku

Murupohja
150g Diggestive keksejä
75g sulaa voita

Täyte
5 liivatelehteä
2,5 dl Flora vanillaa
2 tlk (á 200g) valkosuklaa-limerahkaa
130 g valkoista suklaata (Panda on tähän parasta)
2 rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria

Murenna keksit ja lisää sula voi. Painele muruseos irtopohjavuokaan.
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä (n.5 min).
Vaahdota Flora vanilla napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja rouhittu suklaa (reilu puolet levystä) ja sokerit.
Liuota liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä. Tässä vaiheessa lisään liivateveteen tilkan jotain mehua, jotta liuos vähän jäähtyy. Kaada liivateliuos täytteseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
 Kaada täyte murupohjalle.
Hyydytä kakkua jääkaapissa 3-4 tuntia tai yön yli. Jos on kiire (tai kamala herkkunälkä), niin kakku hyytyy pakastimessa parissa tunnissa.
Irrota kakku vuoasta ja rouhi loppu suklaa kakun pääle koristeeksi.
 
... ja tietysti myös suolaista ...
 
 
Savukalapiiras
 
Pohja
3 dl spelttijauhoja
100 g voita
1 kananmunankeltuainen
0,5 dl kylmää vettä

Nypi pehmeä voi ja jauhot. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita taikina käsin notkeaksi ja painele piirasvuoan pohjaan ja reunoille. Anna pohjan tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa (minä jätän usein odottamaan yön yli).

Täyte
3 dl perattua ja pilkottua savukalaa
1 aurajuusto murusina
2 dl kivettömiä oliiveja
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
2,5 dl ruokakermaa
(valkosipulia, mustapippuria)

Levitä kala, juustot, oliivit ja haluamasi mausteet pohjan päälle. Sekoita munat ja kerma ja kaada täytteiden päälle.

Paista piirasta 200 asteessa puolisen tuntia.

4 kommenttia:

  1. Onnea päivän sankarille, ihanat herkut olet tehnyt.Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä herkuille! Onnea äidillekin ;)
    täällä just googlailin täytekakkujuttuja, pitäis K:n kaverisynttäreille tehdä kuulemma koirakakku - hmmm. Saas nähdä tuleeko koiraa vai jääkö luu käteen ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Juu, noi tilauskakut on aina haastavia - niistä tulee helposti sellaisia katuliiskan näköisiä - ainakin täällä ... ;o)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...