4.11.2015

Padassa


Jep - minulla on uusi pata ... ja uudet herkkuohjeet ...


(täytetty) Pataleipä

7 dl erilaisia jauhoja
(monivilja/sämpylä/speltti/vehnä)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

(Täytteeksi juustoraastetta, oliiveja tms.)

oliiviöljyä (maustettua)

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön, pyyhkeen alle kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipään tulee makua.
 
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. (Ripottele halutessasi haluamasi täytteet tasoitetun taikinan päälle) Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi niin, että täytteet jäävät leivän sisälle. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
 
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja lorauta sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
 
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti. Leipä on pinnalta rapea ja sisältä mehevä ja pehmeä ...


 

4 kommenttia:

  1. Toi on niin hieno pata. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on - ei tartte piilottaa kaappiin ... ;o)

      Poista
  2. Oi, näyttää niin herkulta. Onko taikina helposti käsiteltävää vai tarttuuko käsiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Olihan se hyvää ... Taikinaa pystyi pyörittelemään kun jauhotti pöydän ja kädet kunnolla ... ;o)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...